İkinci Basıya Önsöz
Milletlerarası ticaretin günbegün artış gösterdiği günümüz dünyasında, ticarî sözleşmelerin kapsamı da oldukça genişlemiş ve çeşitlenmiştir. İletişim ve ulaşım teknolojisindeki gelişmeler tacirler arasındaki mesafe farkını kapatmış ve fakat yeni problemlerin doğumuna sebep olmuştur. Farklı ülkelerdeki tacirlerin bir araya gelmeden, iletişim teknolojisinin imkânlarından yararlanarak ticarî sözleşmeler, özellikle menkul satım sözleşmelerini yaptıkları görülmektedir. Teknolojik gelişmeler, sözleşenin müzakere sürecine olumlu etki etmesine rağmen, taraflar arasındaki dil problemini çözemediği gibi, tarafların yükümlülüklerini zamanında ve sözleşmeye uygun olarak ifa edip etmeyecekleri hususundaki endişeleri de bertaraf edememiştir. Çeşitli kurum veya kuruluşlar milletlerarası ticarete özgü riskleri en az seviyeye indirmek için çalışmalar yapmaktadırlar. Bu bağlamda, milletlerarası alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu şeklinde örgütlenmiş meslek teşekkülleri, üyelerinin yaşadıkları problemlere çözümler bulmak amacı çalışmalar yürütmekte, tek düze kurallar ya da tip sözleşmeler yayımlamaktadır. Ancak geliştirilen tedbirler belli oranda yeterli olsa da riskleri tamamen bertaraf edememektedir. Milletlerarası ticaretin kendine özgü yapısının bir diğer sonucu, doğacak uyuşmazlıkların çözümünün, ülke içi ticarî ilişkilere göre oldukça uzun zaman alması sonucunu doğurmaktadır. Bu yapı, taraflar arasında hazırlanacak sözleşmelerin ve uyuşmazlık çıkması hâlinde çözüm yollarının tespitinin önemini artırmaktadır.
Çalışmamızı, milletlerarası ticarî ilişkilerin yapısını da nazara alarak iki kısımda yapmayı uygun gördük. İlk kısımda, sözleşme müzakere sürecinden başlayarak, milletlerarası ticarî sözleşmelerde bulunması gerekli asgarî unsurları ele almaya çalıştık. Daha sonra milletlerarası ticarette başat rol oynayan menkul satımı ve teslim şekillerini incelemeye çalıştık. Bu bağlamda INCOTERMS 2020 yılında yapılan değişiklikler bağlamında teslim şekillerine ilişkin kuralları ele aldık. Sonrasında, milletlerarası ticarette yoğun olarak kullanıldığını gördüğümüz bir kısım sözleşmeleri inceledik. Daha sonra, milletlerarası ticarî ilişkilerde taraflarda var olan güvensizlik duygusunu bertaraf etmeye yardımcı olacak, teminat sözleşmelerini ve nihayet milletlerarası ticarette ödeme yöntemleri ile ilk kısmı tamamladık.
Çalışmanın ikinci kısmında, taraflar arasındaki ticarî ilişkiden doğacak uyuşmazlıkların çözüm yollarını ele almaya çalıştık. Bu bağlamda, öncelikle uyuşmazlıkların barışçı çözüm yollarını ele almaya çalıştık. Özellikle Türk hukukunda, konusu bir miktar paranın talep edilmesi olan ticarî davalarda dava şartı olarak kabul edilen arabuluculuk kurumunu, milletlerarası ticarî ilişkiler bakımından ele almaya çalıştık. Milletlerarası nitelikli arabuluculuk kararlarının, diğer ülkelerde etkin olup olmayacağı hususundaki tartışmalara son vermek amacı ile hazırlanan arabuluculuk kararlarının diğer ülkelerde uygulanmasını sağlama amacını taşıyan, kısaca Singapur Antlaşması olarak ifade edilen Antlaşmayı da ele almaya çalıştık. Uyuşmazlıkların barışçı çözüm yollarından sonra, davayı sona erdiren taraf işlemlerinin milletlerarası ticarî uyuşmazlıklarda uygulanması ve etkilerini ele aldık. Nihayet uyuşmazlıkların barışçıl çözüm yollarından sonuç alınamaması hâlinde müracaat edilen çekişmeli yargılama aşamasını ele almaya çalıştık. Bu bağlamda tahkim ve devlet yargılamasını ele aldık. Özellikle tahkim ve devlet yargılaması sonucunda verilen kararların, diğer ülkelerde hüküm ve sonuç doğurmalarını da bu bölümde inceledik.
Çalışmada, doktriner tartışmaları detaylı olarak ele almak yerine, Yargı kararları ışığında konuların ele alınmasının uygulayıcıya yararlı olacağını düşündük. Bu bağlamda, 700’ün üzerinde BAM ve Yargıtay kararına kitapta yer verdik. Bu vesile ile yargı kararlarının temininde yardımcı olan Yargıtay üyesi değerli dostlarım Seydi Kahveci ve Mehmet DURGUN’a biz kez daha teşekkür ediyorum.
Bu baskının hazırlanması sürecinde de özellikle yabancı kaynakların temininde ve hazırlanan metnin kontrol okumalarında yardımcı olan çalışma arkadaşlarım, Doç. Dr. Alper Çağrı YILMAZ, Dr. Lale AYHAN İZMİRLİ, Dr. Ömür KARAAĞAÇ ve Dr. Mutafa Alper ENER’e teşekkür ederim.
Diğer çalışmalarımda olduğu gibi, bu çalışmamda da dizgi ve baskı aşamasında her türlü yardımı yapan, Savaş Yayınevindeki çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ederim.
Çalışmanın faydalı olması, beni mutlu edecektir.
Baskı Tarihi |
Ocak 2023 |
Baskı Sayısı |
2. Baskı |
Yayınevi |
Savaş Yayınevi |
Yazar |
Vahit Doğan |
Sayfa Sayısı |
Cilt 1: 1072 - cilt 2: 630 |
Ebat |
17x25 |
Cilt |